Japon Tasarım Anlayışı

Japon tasarımcı Ayako Tahashi, kendi ülkesinin ve Uzak Doğu’nun tasarım kapılarını bizlere açtı…

Ve işte Ayako Takashi’nin Uzak Doğu tasarımı üzerine yorum ve tavsiyeleri:

“Japonya’da mekan tasarımlarında ilk olarak iklim faktörüne dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü Japonya’da iklim, mekan tasarımını fazlası ile etkiler. Her tasarımcı iklim koşullarını göz önünde bulundurarak tasarımını düşünmeye ve oluşturmaya başlar.

Örneğin içmimarlar ve mimarlar, tasarımlarında her zaman ülkedeki deprem ve tusunami gibi doğal felaketleri göz önünde bulundurmak zorundadır. Bununla birlikte Japonya’da özellikle içmimarların dikkat etmesi gereken ciddi bir “NEM” faktörü var. Bir ev, ofis vs tasarlarken seçilen malzemenin nem ve doğa koşullarına karşı çok dayanıklı olması gerekmektedir.

Genelde geleneksel Japon evlerinin hepsinin çatısı diktir. Bunun sebebi ise Japonya’da yağan yoğun karın, bina üzerindeki yükünü hafifletip, karların aşağıya kaymasını sağlamaktır.

Gene geleneksel Japon evleri yapılırken binaların ahşap olmasına da önem gösterilir. İki haftada bir deprem yaşayan ülke için kötü ihtimallere karşı malzemenin hafif ve esnek olması can güvenliği açısından dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.

Japon evlerinde genel olarak tercih edilen ahşap türünün adı “HİNOKİ”dir.

Japonya’da içmimari tasarım yaparken dikkat edilmesi gerekenler:
Japon kültüründe zenginlik ve güzellik unsurları sürekli dikkate alınmalıdır.

Aynı zamanda bizim kültürümüzde mevsime ve bahçe tasarımlarına da çok önem verilir. O yüzden bahçetasarımının evin iç tasarımında da büyük bir önemi vardır. Bunun nedeni ise insanımızın sürekli bahçeyi ve mevsimi evinin içerisine taşımak istemesidir. Sürekli dışarıyı görmek ve dışarıdaki mevsimi evimizin içerisine konuk etmek isteriz. Bu yüzden de evin etrafını rahatça açılıp kapanabilen ve dışarıya baktığımızda rahatça görebileceğimiz tam boy paneller ile kaplarız.
Evin bol ışık almasını ve ferahlığını mümkün oldukça arttırmak gerekir.

Japonya’da neredeyse her aileye ait mahzen bulunur. Ki mahzenler bizim için çok önemlidir. Mahzen alanlarında aileler en değerli eşyalarını saklarlar. Genel olarak bu alan evin içinde değil, dışarıda bir yerde olur. Ve kesinlikle yapısı taştan oluşur. Evin ahşap olması, çıkan yangında değerli eşyaların yanmasına sebebiyet verebileceği için taş yapıdan oluşan mahzenler kullanılır.
Bir diğer mahzeni ise evimizin içerisinde yiyecek ve içeceklerimizi saklamak için kullanırız.

Japonya’da içmimarinin en önemli ve en kullanışlı unsurlarından biri de evin yapboz gibi olmasıdır.
Duvarlar, kapılar hep taşınabilirdir. Çünkü evin içinde duvar yerine ayırıcı paneller kullanılır. Ev içindeki koridor sistemi de ayrıca önemli bir husustur.

Koridor alanının mutlaka kendisini belli etmesi gerekir. Bunun da nedeni ayırıcı panellerin yer değişmesi durumunda oluşacak kargaşayı yok etmektir.

Japonlar evlerinin içini doldurmayı pek sevmezler. Ve sade bir tarz benimserler. Genelde oturma yerleri yerlerdeki minderlerdir. Ve aynı zamanda yerde yatarak uyumayı tercih ederler.

Evin genel olarak boş ve sade olması anlayışı, her şeyin her an taşınabilir halde olması Japon tasarım anlayışının ne kadar minimalist yapıya sahip olduğunu gösterir.

Evlerde şömine yerine; evin orta alanında ateş yakabilecekleri bir alan oluşturuyorlar. Bu alanı hem ısınmak için hem de yemek pişirmek için kullanırlar. Aynı zamanda bu alanın etrafında insanların yemeklerini yiyebileceği bir alan mevcut olur.

Mekanda tasarımı mobilya vs olmadığı için; panel duvarlar, renk ve figürler oluşturur. Mevsime göre de bu figürler başka figüranlı paneller ile değişir.

Son olarak; Japonya’da bahçe kavramı çok önemlidir. Her ailenin bahçesi vardır. Eğer bir ailenin bahçesi yoksa bu onun kültürümüzde fakir olduğunu gösterir.

İşte tüm bu koşullara dikkat edildiğinde siz de Uzak Doğu’da tasarım yapabilirsiniz demektir…

Kaynak : Timgrubu.com