Mutfağınızı Düzenlemenin 10 Yolu!

1- Kullanmadığınız eşyalardan kurtulun
Mutfak dolaplarınızda kullanmadığınız eşyalarınızı saklıyorsanız, artık onlardan kurtulma vakti! Ya tanıdığınız birine verin ya da satın. Dolabınızdaki eşyayı son bir yıldır kullanmadıysanız elden çıkarma zamanı gelmiş demektir.

2- Gereken şeyleri tamir edin
Mutfağınızda bozuk ya da çalışmayan şeyler varsa tamir edin. Yemeğinizin dibi bir ocağın üzerinde sürekli tutuyorsa, artık takım çantanızı çıkarın.

Intema Mutfak Vetro - dikey 1

3- Sık kullandığınız eşyaları alt raflara koyun
En sık kullandığınız kap kacağı alt raflara yerleştirin. Örneğin kurabiye kalıplarınızı üst raflara, çorba tencerelerinizi ise alt raflara koyun.

4- Kendinize özel kullanım alanları yaratın
Mutfağınızda belirli yerleri belirli işler için ayırın. Örneğin yemek hazırlama köşesi yapın. Buraya gerekli malzemeleri yerleştirin. Pişirme köşesinde tencere, tavanızı bulundurun. Ocağa yakın olmasına dikkat edin. Un, kabartma tozu, şeker gibi malzemeleri fırınınızın yakınında tutun. Servis tabaklarını dağınık değil, tek bir dolapta saklayın.

5- Tezgahınızı temiz tutun
Tezgahın üzerinde mümkün olduğunca az eşya tutun. Daha boş olması size iş yaparken ferahlık sağlayacaktır. Mesela haftada bir kullandığınız bir eşyayı dolaba kaldırın.

6- Liste yapın
Mutfağınızda nelere ihtiyaç olduğunu düzenli olarak listeler halinde belirleyin. Aksi takdirde lazım olduğu gün dünyalar başınıza yıkılabilir.

7- Mutfağınız amacına hizmet etsin
Mutfağınızı yalnızca yemek hazırlamak ve sofraya oturmak için kullanın. Orayı bir oyun alanına ya da çalışma odasına çevirmeyin.

Intema Mutfak - Vetro - 90 cm genişliğinde iki kapaklı sürgülü eviye dolabı 1

8- Temizliği ertelemeyin
Bir mutfağı etkin kullanmanın belki de ilk kuralı temizliktir. Mutfağınızı temizlemeden evden ayrılmayın. En iyisi yemeği yediğiniz gibi bulaşıkları yıkamak ya da makineye yerleştirmek. Yoksa hem koku hem de ilerisi için iş yükünüz artacaktır.

9- Cam kavanozlar kullanın
Baharatlarınızı ya da pirinç, bulgur, tuz, şeker gibi gıdalarınızı mümkün olduğunca cam kavanozlarda saklayın. Böylece içlerinde ne olduğunu görebilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Tabii isterseniz bütün kavanozları tek tek açıp içinde ne var diye de bakabilirsiniz.

10- Raflarınızı ve dolaplarınızı alçak yapın
Türk kadınlarının boy ortalamasını düşününce raflarımız ne kadar alçak o kadar iyi. Nedir şu merdivenlerden, sandalyelerden çektiğimiz! Kadın dostu alçak dolaplar hem sağlığımız hem de pratiklik açısından gerekli.

mutfak mutfak düzeni mutfak düzeni nasıl olmalı mutfak düzenlemenin püf noktaları mutfak örnekleri mutfak tasarımları mutfakla ilgili pratik bilgiler