Evdeki Nem ve Rutubet Nasıl Önlenir

rutubetin_zararlari

Rutubet ve nem genellikle üst katlarda, kuzey cepheye bakan dairelerde, inşası sırasında hata yapılan binalarda ve su tesisatındaki hatalardan dolayı oluşan bir sorundur. Rutubet eşyaların çürümesine neden olduğu gibi insan sağlığına da ciddi şekilde zarar vermektedir.

Rutubet Nasıl Önlenir, Rutubete Nasıl Yok Edilir

Evdeki rutubeti engellemek için yapılacak en önemli işlem dış cephe izolasyonudur. Dış cepheye izolasyonu ile ısı geçişi engellenecek ve ortamda su buharı ve dolayısı ile rutubet oluşması engellenmiş olacaktır.

Rutubeti önlemek için yapılacak bir diğer konu ise pencerelerin doğru şekilde seçilmesi ve uygulanmasıdır. Doğru şekilde monte edilmeyen pencereler rutubete neden olur. Pencere ve duvar arasında kalan boşluklardan ortama soğuk hava gireceğinden rutubete sebebiyet verecektir.

Rutubeti yok etmek için su tesisatını da kontrol etmeniz büyük önem taşıyor. Binanın inşası sırasında su tesisatında yapılan hata rutubet oluşmasına neden olacağını yukarıda belirtmiştik. Bunun için su tesisatını kontrol etmeniz gerekmektedir. Özellikle çatı izolasyonu bu noktada önem taşıyor. Duvarların emdiği su rutubete neden olur ve bu su da çatıdan geliyor olabilir. Bu durumun kontrol edilmesi çatının onarılması ve tesisatın çatıda biriken suyun duvara temas etmeden toprağa ulaşması sağlanmalıdır.

Evdeki rutubeti yok etmek için kışın zor olsa da en azından yazın ortamı bol bol havalandırmalısınız. Oda içerisinde çamaşır kurutmamalı ve gereğinden fazla çiçek bulundurmamalısınız.

Piyasada evdeki nemi alıcı ürünler satılmakta fiyatları 600 TL ile 2000 TL arasında değişmekte. Bu ürünler ortamdaki nemi alarak rutubeti engelliyor.

Evdeki nem ve rutubete karşı önlem olarak boya seçiminde tercihinizi rutubet için geliştirilmiş ve küflenmeyi geciktiren boyalardan yana kullanmalısınız.

Benzer yazılarımız:

Evdeki Rutubeti Nasıl Önlerim?

Rutubeti Önlemek İçin Yapılması Gerekenler