Yatak Odanızı Canlandırın


İster klasik, ister modern stilin takipçisi olun, davetkar ve sıcak bir yatak odasının paydaları aynıdır: Tarzınızı yansıtan bir yatak örtüsü, işlevsel bir aydınlatma, şık aksesuarlar ve modası geçmeyen mobilyalar…

Stil sahibi bir yatak odası denildiğinde ilk akla gelen sözcüktür yalınlık. Hatta otel sadeliği denilen bu yalınlık çoğu kez yatak odalarını tasarlarken ilham kaynağı olur. Yatak odalarının basit ama şık bir atmosfer yaratmanın da pek çok öğesi var. İster modern, iter klasik tarzı takip ediyor olun, yatak odanıza kış sıcaklığını taşımak çok kolay!

Klasik bir yatak odası için:
1. Renk paletinizde pastel tonlar olmasına dikkat edin.
2. Şönil, ipek gibi karakteristik ve dokulu tekstiller tercih edin.
3. Pencere ya da yatak örtüsünü desenli seçiyorsanız düğer tüm tekstil ve mobilyaların onu tonlayan renklerde olmasına dikkat edin.
4. Dokulu bir halı yatak odasındaki samimi ve sıcak havayı yaratmanıza yardımcı olacaktır.
5. Fırfırlı karyola etekleri sıcak bir sığınak hissini pekiştirirken aynı zamanda görsel bir şölen sunar.
6. Mobilyalarınız için krem rengi ve gri tonlardaki oymalı seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Modern bir yatak odası için:
1. Lüksü geri planda tutan modern stil için koyu renk mobilya ve mat kumaşlardan tekstiller tercih edin.
2. Tekstillerde koyu renk, duvar ve döşemelerde açık tonlar kullanarak modern temada etkili kontrastlar yaratabilirsiniz.
3. Yatağınızı odak noktası yapmak için, gösterişli bir yatak başını, dokulu yastıklar ve ipek yatak örtüsü ile kombinleyin.
4. Yatak örtünüzde seçtiğiniz renkler, ana renk kartelanızı oluştursun. Bu renkleri baz alarak çiçek ve aksesuarları tonlayan renklerde tercih ederseniz ahenkli bir stil oluşturabilirsiniz.

Yatak örtüsü: Eğer klasik bir yatak odanız varsa, yatak örtüsü ve nevresim takımlarında kırmızı, bordo, kahverengi, pembe gibi sıcak renkleri, işlemeli, drapeli ve parlak kumaşlara uygulayarak istediğiniz ‘klasik sıcaklığı’ yaratabilirsiniz. Modern bir yatak odanız varsa hem yatak örtüsü, hem de nevresim takımlarında beyazın tonlarını tercih edebilirsiniz. Renkleri pratik oluşlarına göre gruplamak isteseydik beyaz belki de bu listenin en başında olacaktır. Tüm aksesuarlarla rahatlıkla kombinleyebileceğiniz bu renk ile kırmızı, pembe aksesuarları seçtiğiniz takdirde sıcaklık hissini pekiştirebilirsiniz.

Aksesuarlar: Yatak odasında aksesuar seçimi, yemeğiniz için baharat seçmeye benzer. Biraz biberiye nasıl ki tüm yemeğin tadını bir anda değiştirebiliyorsa yatak odası için seçeceğiniz aksesuarlar da bu etkiyi başarmaya aday. Gösterişli yatak odalarından hoşlanmıyorsanız taşlı abajurlar, ışıltılı t-lightlar ve işlemeli yastık ve throwlarla hayal ettiğiniz yatak odasını elde etmemenize bir neden yok.

Mobilya seçimi: Yatak odalarında mobilyalar aracılığıyla pek çok farklı kombinler yaratılabilir. Koyu renk mobilya-koyu renk tekstiller, açık renk mobilya-koyu renk tekstiller vs… Ancak hangisi en pratik ve kullanışlı olan diye merak ediyorsanız, cevap; açık renk mobilya-pastel tonlarda tekstiller… Bu tarz bir kombinasyonu aksesuarlarla zenginleştirmek hem çok pratiktir, hem de çok şık sonuçlar doğurur.

Aydınlatma: Aydınlatma tüm mekanlar için çok etkili bir dekorasyon unsurudur. Bir mekanın atmosferini değiştirmek istediğinizde tercih edeceğiniz ilk seçenek o mekanın aydınlatması olabilir. Yatak odanız için aydınlatma seçerken birden fazla etkeni göz önünde bulundurmanız gerekebilir. Pratik oluşu ile bir tavan lambası edinmenizde fayda var. Tavan lambanızı yatak odasının stiline göre tercih edebilirsiniz. Uykuya dalmadan önce kitap okumayı ya da dergi karıştırmayı seviyorsanız yatak başınızda mutlaka bir okuma lambanız olsun. Okuma lambaları için mandallı ya da duvara monte edilebilen seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Ayrıca eşinizin ve kendi ihtiyaçlarınız için yatağın her iki yanına birbirinden bağımsız birer abajurunuz olabilir. Mekanın havasına biraz dramatizm katmak içinse ışığın gücünü azaltıp arttırmaya yarayan dimmerlerden edinebilirsiniz. Gömme spotlar ya da nişlere uygulanan bu sistemler çok etkili sonuçlar doğurur.

Saklama çözümleri: Stil sahibi bir yatak odasının en büyük düşmanı dağınıklıktır. Fakat stil sağlamak için bir diğer unsur da odanın dolaplarla çok fazla boğulmamasıdır. Var olan mobilyalarınızın içini düzenleyiciler, depolama kutuları ile yeniden düzenleyerek ekstra alan kazanabilirsiniz. Halihazırda bu tarz önlemlere başvurdunuz ve işe yaramadıysa o zaman ekstra raf sistemleri edinebilirsiniz.

Yer döşemesi: Yatak odasında yer döşemesi için en ideal seçim halıdır. Konfor hissini pekiştiren dokulu bir halı sıcak bir atmosfer yaratmanın anahtarı. Kalabalık hissini pek sevmiyor daha çok modern ve minimal bir stili benimsiyorsanız yer döşemesi ile hemen hemen aynı tonlarda desensiz ya da geometrik desenli bir kilimi de tercih edebilirsiniz. Evim