Daha Sağlıklı ve Çevreci Yatak Odaları

Daha Sağlıklı ve Çevreci Yatak Odaları

Yeşil sadece bir renk değil aynı zamanda bir yaşam tarzının, hayata bakışın simgesidir. Siz de bu düşüncedeyseniz, yapacağınız bazı değişikliklerle daha sağlıklı, daha çevreci bir uyuma mekanına kavuşabilirsiniz.

1. Mobilyaları yenilerken 
Yeni mobilya satın almak yerine eskileri değerlendirin. Örneğin eski mobilyalarınızı boyayabilirsiniz. Yada ikinci el eşya satan dükkanlara uğrayabilirsiniz. Ama mutlaka yeni olsun istiyorsanız o zaman doğa dostu ve geri dönüşümlü malzemeleri tercih edebilirsiniz.

2. Güvenilir kokular 
Odanızda kullandığınız oda parfümlerinin içinde kimyasallar bulunduğunu unutmayın. Bu kimyasallar hem çevreye zarar verir, hem de baş ağrısı yapabilir. Yan etkisi olmayan çekici bir koku için çevre dostu mum, parfüm yağı ve ev yapımı potporiler kullanabilirsiniz.

3. Vantilatör ile havalanın 
Tavana asacağınız bir vantilatör kış aylarında yükselen sıcak havayı aşağıya indirmek için etkili bir yoldur. Böylece odanızdaki ısının eşit dağılımını sağlayabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında da odanızı serinletmek için bu vantilatörden faydalanabilirsiniz.

4.Temizlik malzemelerinizi yapın!
İçeriğindeki kimyasallar sebebiyle temizlik maddelerini kullanmak istemiyorsanız, elinizdeki malzemelerle kendi deterjanınızı yapabilirsiniz. Örneğin su ve limon bileşimi bakterileri yok etmek için iyi bir çözüm. Karbonat da iyi bir temizlik maddesidir. Yine su ve mısır nişastası ile halılarınızı temizleyebilirsiniz.

5. Doğal ışığa yönelin 
Yeşil hayata yönelmenin bir adımı da odanızda gölgelere yer açmanız. Güneş ışığının odanıza girmesine izin verin. Doğal ışık her zaman için güvenlidir. Işığınızı yakmak için anahtarı her çevirdiğinizde enerji üretilmesi için havaya karbondioksit gazı yayılır. Güneş ışığı her zaman için enerji kullanımını azaltmak için en etkili yoldur, ayrıca bu sayede elektrik faturalarınız da azalır.

6. Etiketleri okuyun
Mobilya, aksesuar ya da temizlik malzemesi alırken onların tehlikeli madde taşıyıp taşımadıklarını bilmek için etiketlerini mutlaka okuyun.

7. Oda rengini değiştirirken
Eğer yatak odanızın duvar rengini değiştirmeye karar verdiyseniz çevre dostu boyaları kullanmaya dikkat edin. Zararlı kimyasalların kullanıldığı boyaları tercih etmeyin. Günümüzde bir çok markanın çevre dostu boyası bulunuyor. Bir başka seçenek de odanızda duvar kağıdı kullanmak. Geri dönüşümlü kağıttan yapılmış duvar kağıtlarını seçebilirsiniz.

Kaynak: Evim Dergisi