Mutfak Dekorasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

En Güzel 10 Rustik Mutfak Tasarımı 5

Milliyet Gazetesi’nde bu hafta konuk yazar olarak yer alan Bahar Aykaç, mutfak dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken konuları, mutfak dekorasyonunun püf noktalarını anlatan bir yazı kaleme aldı.
Özellikle kadınların ev dekorasyonunda en önem verdiği mekân olan mutfaklar aynı zamanda evin en çok değiştirilen ya da değiştirilmek istenen yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Dekorasyon alanında yaptığı çalışmalarla bilinen Yüksek Mimar Bahar Aykaç konuyla ilgili birkaç püf noktası ile mutfak dekorasyonunda farklılık yaratmanın yollarını anlatıyor.
– Öncelikle uzun zaman kullanacağımız kalıcı bir mutfak istiyorsak, renk seçiminde dikkatli olmalıyız. Çabuk sıkılabileceğimiz ya da ortamı boğabilecek vurgulu renklerden kaçınmakta fayda var. Mutfaklar zaten işlevleri gereği çok fazla malzeme girdisi olan mekânlar, küçük ev aletleri, bıçak setleri, kuru gıdalar, meyveler, sebzeler vb. Sonuçta mutfakta daha dingin renkler kullanmak uygun bir baz yaratılmasını sağlayacak. Beyaz ve bejler, açık ahşap tonları iyi birer alternatif olabilir.
– Mutfağımıza kullanacağımız aksesuarlarla renk getirebiliriz. Tezgâhın üstüne koyacağımız özgün tasarımlı, renkli bir ekmek kızartıcı, meyve sıkıcı, bıçak seti ya da bunların kombinasyonu işimizi görebilir. Ayrıca kavanozlardaki domates konserveleri, kurutulmuş sebzeler süper olur.
Saksılardaki renkli biberler, naneler, maydanozlar mutfağımıza renkle birlikte ruhta getirecektir.
– Mutfak masası ve sandalyeler mutfağın bütün karakterinin değişmesine yardımcı olur.
Bu konuda cesur olabilirsiniz. Hem değiştirmesi de daha kolaydır. Özellikle sandalyeler son zamanlarda tasarımlarıyla çok öne çıkıyor. Bu konudaki en son trend ise masanın etrafına birbiriyle uyumsuz farklı sandalyeler kullanmak. Cesur bir karar ama doğru yapıldığında çok vurucu sonuçlar yaratabiliyor.
– Mutfak aydınlatmasında da cesur olabilirsiniz. Çok uygun fiyatlara çok çarpıcı aydınlatma ürünleri bulmak mümkün olabiliyor. Hasır gibi organik malzemeler romantik, paslanmaz ve cam olanlar ise modern bir hava yaratmak için ideal.
– Tezgâh üstünü fazla doldurmamakta yarar var. Özellikle birbirinden farklı tarzdaki küçük ev aletleri için mutfak dolaplarında geniş çekmeceler ayırmak çok faydalı.
Mutfağınız geniş, keyifli bir duvara sahipse özenle seçilmiş kap kaçak, ya da yemek temalı tablolar asılabilir.

PRİZ SAYISINA DİKKAT EDİLMELİ
– Teknik detayları atlamayın. Dolapların menteşeleri, çekmecelerin rayları kaliteli olmalı. Çok fazla alengirli aksesuar kullanmamakta fayda var, çabuk bozulma ihtimalleri var. Ayrıca priz sayısına ve prizlerin dağılımına dikkat edin, zira mutfaklar en çok elektrik kullandığımız mekânlardan biri olarak ön plana çıkıyor.
– Son olarak hijyenden tabii ki taviz vermeyin. Yüksek hijyen sağlayan akrilik tezgâhlar iyi bir seçim olarak karşımıza çıkıyor. Halılara fazla yüz vermesek iyi olur. Mutfakta en doğru seçim hasır halılar kullanmak olacaktır.