Evdeki Rutubeti Nasıl Önlerim?

Evdeki Rutubeti Nasıl Önlerim?

rutubetin_zararlari
Rutubet oluşumunun iki nedeni vardır, negatif su basıncı ve pozitif su basıncıdır…

Pozitif su basıncı nedir?

Ortamdan kaynaklanan rutubet sorununun kaynağına pozitif su basıncı denir. Mutfak, banyo, yemekhane gibi su buharının yoğun olduğu ortamlarda bu sorun ortaya çıkar. Yoğunlaşarak tekrar su haline dönen su buharı, duvarları nemli hale getirir ve belli bir zaman sonra yüzeyde küf ve bakteri oluşur, kararmalar, boyada kabarmalar ve dökülmeler görülebilir.

Negatif su basıncı nedir?

Topraktan, çatıdan veya çevreden gelen su girişine karşı yeterli izolasyon yapılmaması durumunda oluşan ters yönde basınçtır. Yüzeylerde sıva – duvar içinde oluşan nem belli bir süre sonra boyada kabarma, dökülme ve küf –bakteri oluşumuna neden olur.

Su bazlı ve solvent bazlı boya arasındaki fark nedir?

Su ile inceltilen boyalar su bazlı, solvent ile inceltilen boyalar ise solvent bazlı boyalardır. Su bazlı boyalar daha hızlı kurur ve kokusuzdur. Nefes alma özelliği (buhar geçirgenliği) daha yüksektir.

Astar kat uygulaması neden yapılır?

Astar, bozuk ve eski yüzeylerle, yeni sıva ve alçılı yüzeylere mutlaka uygulanmalıdır. Bu uygulama, yüzeyin sağlamlaşmasını ve üzerine gelecek sonkat boya filminin daha iyi yapışmasını sağlar. Sonkat boya sarfiyatını azaltır.

Rutubeti önlemek için yapmanız gerekenler

– Rutübet yayılan kısımlarda boyalar dökülmeye başlamış ise ilk olarak bu bölgeleri bir eşya yardımı ile kazıyıp temizlemeniz gerekir. Daha sonrasında duvara 1.5 cm kadar kalınlıkta bir strafor yapıştırma harcını uygulayın

– Duvaran yapıştırılan straforun üstünü kaplamak için mala kullanarak sıva harcını sürün

– Sıva harcını duvara iyice sürdüyseniz straforu duvardan kaymaması için mala ile sıva filesi yapıştırmak gerekir.

– Son kat yapılan sıva harcı iyice kuruyunca sıva esnasında oluşan hata ve fazlalıkları zımpara ile düzeltin sonra emiciliği az seviyeye indirmek için astar sürmeniz tavsiye olur.

– Astar işlemide bittikten sonra rulo fırça yardımı ile duvar ya da tavanı boyayınız. Boya kuruduktan sonra ikinci kez üzerinden geçin.