Duvar Renklerinin Etkisi

Duvar Renklerinin Etkisi

image

Odanızın veya çalışma alanınızın duvarlarında kullanılan renkler insan psikolojisini etkilediği bir gerçek. Peki hangi renk nasıl bir etki yapıyor.  Duvar renklerini seçerken bunlara dikkat edin

Kırmızı

Kırmızı, odanızın enerji düzeyini yükseltir. Oturma odası ve yemek odası için mükemmel bir renktir çünkü insanların bir arada olmasını ve sohbet etmesini sağlar. Ayrıca iştah açıcı özelliği vardır. Giriş duvarlarında da kırmızı rengi güzel durur ve güçlü bir ilk izlenim yaratır. Fakat kırmızı yatak odaları için önerilmez çünkü rahatlamak istediğiniz bir ortamda uyarıcı bir renk olursa bunu yapamazsınız.

Sarı

Sarı güneş rengidir ve mutluluk hissi verir. Küçük alanlar için ideal bir renktir. Genellikle neşeli olan bir renk olsa da, sarı bazen negatif etkiye de sahip olabilir. Bütün renkler arasında, gözü en çok zorlayan renk sarıdır ve bu da bıkkınlık ve sinire neden olabilir. Yatak odaları için önerilmez. Bazı araştırmalar, sarı renkli odalarda yatan bebeklerin daha çok ağladığını göstermiştir.

Mavi

Mavi, rahatlatıcı bir renktir. Kan basıncını düşürür, kalp atışını ve solunum sistemini yavaşlatır. Bu nedenle, banyo ve yatak odaları için ideal bir renktir. Mavi, aynı zamanda, zihni sakinleştirerek, üretim ve yaratıcılığı arttırır. Bu nedenle ofisler için de son derece uygundur. Fakat bu rengi oturma odanızda, mutfakta ve aktif olmayı istediğiniz diğer odalarda kullanmaktan kaçınmalısınız. Çünkü, mavinin, rahatlatıcı etkisi durgun hatta depresif olmanıza neden olabilir. Ayrıca mavinin tonuna da dikkat etmelisiniz ki odanıza soğuk bir hava vermesin.

Yeşil

Yeşil, doğanın rengidir ve gözler için en dinlendirici renk olduğu iddia edilir. Ayrıca tazeleyici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Birçok tonu olduğu için dikkatlice seçilmesi gereken bu rengin doğru tonu, evinize dinginlik hissi verecektir.

Mor

Mor, kırmızı ve mavinin karışımıdır. Bu da yükseltilmiş farkındalık ile rahatlatıcı etkinin mükemmel bir karışımını yaratacağı anlamına gelmektedir. Koyu tonlardaki mor, dramatik ve lüks bir hava katarken, açık tonları (lila ve lavanta gibi) rahatlatıcı bir etki verir. Ev ofisiniz (home office) için koyu mor çok iyi bir seçenek olacaktır. Açık mor ise çocuk odalarına son derece yakışır.

Turuncu

Turuncu heyecanı ve şevki tetikleyen bir renktir. Tıpkı kırmızıda olduğu gibi, turuncu bir odaya girer girmez enerjiniz yükselir. Bu nedenle de turuncu, egzersiz yapılacak odalar için iyi bir seçimdir ama yatak odası ya da salon için de bir o kadar kötüdür.

Nötr renkler

Siyah, gri, beyaz ve kahverengi nötr renklerdirler. Siyah, gücü ve asaleti temsil eder ve odaya derinlik kazandırır. Beyaz, temizliği ve saflığı temsil eder ve diğer renkler için temiz bir geri plan yaratır. Kahverengi ve tonları, son senelerde gözde renkler arasına girdiler, insanlar toprak tonlarında mekanlar yaratmaktan hoşlanıyorlar. Nötr renkleri kullanırken dikkatli olmalısınız, aksi takdirde hafif ve etkisiz durabilirler.