Dekorasyonda Sandalye Seçimi

Sandalye seçiminin dekorasyondaki önemi hakkında Sabah Gazetesi’nden Yasemin Savcı Hanımefendinin güzel bir yazısı yayımlandı.

Bir evin dekorasyonunda genel havanın dışında ilk baktığım yer yemek bölümü oluyor. Neden bilmiyorum ama dergiye (Home Art) yeni bir ev çekimi geldiğinde yemek bölümünü görmek için sabırsızlanıyorum hep. Sandalyeleri görmek istiyorum. Yemek bölümünün gücü bana göre sandalyelerinin tasarımından geliyor. Eğer masanın etrafında güzel tasarımlı ve konforlu sandalyeler varsa başka hiçbir şeyin çok da önemi yok aslında.

SANDALYE SEÇİMİ
Sandalyeler rahat olmalı.Yemek masasında uzun saatler süren sohbetlerinizi bölmemeli. Bir yandan da sandalye evde stilinizi yansıtmanızı kolaylaştıracak bir araç. Formu itibariyle çok farklı tasarımlara izin veren bir nesne. Sandalye seçerken masanızın şekli ve boyutu, yemek yenecek alanın boyutları ve etraftaki dolap vs gibi etkenleri de göz önünde bulundurmalısınız.

KOLÇAKLI MI KOLÇAKSIZ MI?
Diz ya da bel problemi yaşayanların rahat oturup kalkması için kolçaklı olanları tercih etmek uygun olabilir ama böyle bir durum yoksa masanın etrafında yer kaybetmemek için kolçaksız modelleri tercih etmek gerekir. Masanız dikdörtgense masanın her iki başına birer kolçaklı model konulabilir.

MATERYAL VE FORM?
Sırtı açık, modeller küçük bir mekanda güzel dururken, kolçaklı, sırtı kapalı modeller de büyük mekanlarda daha zengin durabilir. ? Metal, soğuk etkiye sahip bir materyal. Eğer metal sandalye beğendiyseniz evinizde buz gibi bir hava estirmemek için yemek masasını ahşap seçin. Ham ahşap, hatta pürüzlü yüzeye sahip, endüstriyel görünümlü masalar metal sandalyeler ile harika olur. ? Akrilik, şeffaf sandalyeler, modern dekorasyona sahip ve küçük mekanlarda güzel durur. ? Ahşap sandalye seçerseniz neredeyse sınırsız model seçeneğine sahip olacaksınız. ? Döşemesi olan sandalyeler sayesinde mekana renk ve desen zenginliği katabileceğinizi unutmayın.

KALİTE HER ŞEYDİR?
Sandalyenizin sallanmıyor ve ses çıkarmıyor olduğundan emin olun. ? Oturma tablasının tek parça ve hafif eğime sahip olması önemli. ? Eski ya da antika sandalye alıyorsanız sağlamlığını mutlaka kontrol edin. Takımın tüm parçalarını kontrol ettiğinizden emin olun. Birinin sakat olması, diğerlerini de kullanılamaz hale getirebilir.

OTURUN VE KARAR VERİN
Rahat mı? Yeterince geniş mi? Poponuzun yarısını dışarıda bırakan modelleri sırf çok şık göründüğü için almayın! Sırtınızı yasladığınızda rahat ediyor musunuz? Yüksekliği size uygun mu? Döşemesinin içindeki sünger yeterince pofuduk mu? Yoksa sandalyenin çerçevesini hissediyor musunuz? Döşemesinin yazın sizi yakmayacak bir kumaştan olmasına ve kumaşın rahatlıkla silinebiliyor olmasına dikkat edin. Tüm bu sorulara cevap bulmak amacıyla her bir soru için ayrı ayrı oturun sandalyeye.

DEKO-TREND
Uzmanlar geçen yıldan belirlemişti. 2014’ün rengi orkide pembesi, hatta moru! Evinize bu rengi henüz taşımadıysanız, birkaç küçük aksesuvarla bu açığı kapatın. Yastık, vazo gibi…

DEKO-FİKİR
Atmaya kıyamadığınız dergiler şimdi işe yarayacak. Dergilerin boyutunda ayaklı bir tablanın üstüne dergileri sıralayın. İstediğiniz yüksekliğe geldiğinde üstüne bir de minder ekleyip, birkaç yerinden sabitleyin. Dergileri kaymaması için birbirine yapıştırın.

Sabah Cumartesi / Yasemin Savcı