2012’nin Teması ve Renkleri

2012’nin Teması ve Renkleri

Dünyanın en büyük küresel boya ve cephe kaplama şirketi AkzoNobel grubunun bir parçası ve Türkiye’nin lider markası Marshall Boya,uluslararası renk akımları araştırmalarının sonucunda 2012’nin teması ve renklerini belirledi
Çalışmaya göre yılın teması “Olasılıklar”, yılın rengi de iştah açıcı, parlak, cüretkar, maceraperest ve çarpıcı bir renk olan “Mercan Kırmızısı” olarak seçildi.

“Renklendir Hayatı” sloganıyla yeni yılda da insanların hayatına renk katmaya devam edecek olan AkzoNobel Marshall Boya, uluslararası çapta yürütülen araştırmaları sonucunda 2012’nin Teması, Renk Paleti ve Renkleri’ni belirledi. AkzoNobel Marshall Boya, 2012’nin temasını, geçen yılın teması olan memnuniyetten ilhamını alarak ve yeni yılın proaktif etkisinden esinlenerek “Olasılıklar” olarak belirledi. Ayrıca, beş ana renk trendi ve renk paleti ile yılın rengi başlıklarından oluşan özel çalışmasını da ColourFutures 12 – Dünyadaki Renk Trendleri 2012 Kitabı’nda topladı.
2012’nin proaktif etkisi: Olasılıklar

AkzoNobel Marshall Boya, ColourFutures’de bu yılın temasını Olasılıklar olarak belirliyor. Olasılıklar teması belirlenirken, 2011’in teması olan memnuniyet ana ilham kaynağı olarak alınıyor. Olasılıklar, memnuniyet üzerine kurulmakla birlikte, yeni seçeneklerin son zamanlarda yeniden talep edilen ve takdir etme noktasına gelinen her şeyin içinden açığa çıkarılmayı beklediğini ifade eden bir kavram. Olasılıklar, bu beklentiyi ifade ederken, aynı zamanda, neşe katan ve ilham veren fikirler de sunuyor. İnsanları, proaktif bir konuma getiriyor. Bilindik dünyalarında, fırsatları araştırıp bulmalarını teşvik ederek, malzeme ve renkleri, yeni, masum ve tatmin edici yollarla bir araya getirmek için özendiriyor. Hem fiziksel hem de içsel dünyalarını, araştırmaya, yeniden keşfetmeye yönlendiriyor.
2012’deki renk geçişleri, iyimserlikle dolu bir yılı ifade ediyor
2011’deki net, ferah, canlı ve alımlı renkler ile oyuncu ve pastel tonlar, 2012’de yerini, zarif dengeli ve keskin ifadelere bırakıyor. 2012, iyimserliğin hüküm sürdüğü bir yıl oluyor. 2012’deki renk geçişleri, birçok niteliğe ve anlama sahip renk tonlarının yanı sıra yeni yollarla birbirine ilham vererek, birbirini tamamlayan zarif, dingin, pastel renkler ile şık nötr ve keskin parlak renklerde anlam buluyor.
Yılın rengi: Mercan Kırmızısı
AkzoNobel Marshall Boya’nın, Olasılıklar temasından yola çıkarak yılın rengi olarak belirlediği Mercan Kırmızısı , aynı anda değişken ve ciddi, dinamik ve yumuşak olabilen ve ister küçük bir alanı ister bütün bir duvarı renklendirmek için ışıl ışıl bir tona sahip. Birçok insan için değişik şeyler ifade edebilen bu renk, AkzoNobel Marshall Boya Renk Paleti’nde, herkese, basit çözümler aramayı ve zihnini keşfedilmeyi bekleyen yeni fikirlere açmasını hatırlatıyor. Birçok simgesel özelliği dolayısıyla tüm dünyada saygı gören bir renk olan kırmızı, Çin’de talihle ilişkilendirilirken, Hindistan’da evlilikle gelen mutluluğa ve anlayışlı olmaya işaret ediyor. Batı toplumlarının çoğunda ise kırmızı, tutkunun, kudret ve şenliklerin rengi. Değer ve anlam bildirmek için mükemmel bir araç olan kırmızı, kendisini görmezden gelemeyeceği için insanları tehlikeye karşı uyarmada da kullanılıyor.
Mercan Kırmızısı ile Olasılıklar denizinde
AkzoNobel Marshall Boya’nın yılın rengi olarak belirlediği Mercan Kırmızısı rengi, farklı renklerle bir araya gelerek, birçok farklı olasılık da sunuyor. Bir renkle kontrast oluştururken, diğer bir renkle derinliği ve soğuk niteliği ortaya çıkarıyor, üçüncü olarak bir rengi arka planda bırakıyor. Özetle, bir iskambil destesindeki joker kartı gibi, oyunu anında değiştirme gücüne sahip olan bu renk, önceden tahmin edilemeyen yollarla bakış açısını da zenginleştiriyor.
2012’nin sekiz renk ailesi hayatınızı renklendirmek için hazır
– Ateşli, gizemli, lezzetli kırmızılar: Makaron ve olmuş meyve tonları bu palette baskın olup, yoğun erik rengi atmosferi belirlerken, yaban mersini kırmızısı mekana şaşırtıcı bir görünüm katıyor.
– Topraksı, endüstriyel, hiptonik turuncular: Sıcak ve soğuğu bir araya getiren bu paletteki renk tonları, zinde ile neredeyse nötr, ağır ve erkeksi bir dokunuş katan paslı tonlar ile hakiki yoğun turuncunun aşırı gerçekçi niteliği arasında farklılık gösteriyor.
– Baharatlı, bronz tenli, egzotik sarılar: Koyu sarı, hardal ve kremsi renklerden oluşan bu zarif palet, parlak limon ve sentetik sarı tonları ile rekabet ediyor.
– Botanik, körpe, doğal yeşiller: Bu yeşillerde ayrı bir tazelik ifade buluyor. Huzur verici orman tonları, körpe bahar yeşilleri, tozlu Asya pastelleri ve sıcak zeytin yeşilleri karışımı bir renk paleti.
– Gizemli, klasik, kişisel maviler: Esrarengiz derin okyanus tonları, çok derin zifiri gece seması, Cape Cod’un sayfiye evlerini, Wedgwood porselenini ve ördek yumurtası görüntülerini çağrıştıran uçuk kireç mavileri gibi mavinin pek çok tonu bu renk paletinde yer alıyor.
– Loş, buğulu, gizemli morlar: Doğanın sessiz, gölgeli köşelerinde beliren renkler gibi bu renk paletindeki morlar da orman meyvelerinin, fırtınalı gökyüzü ve gece ile gündüzü ve gerçek ile hayali birleştiren dünyalar arasındaki garip boyutların tonlarını çağrıştırıyor.
– Sıcak Nötrler: Keten bejinden kadifemsi güderiye, Cappucino’dan çikolata rengine, çıplak, moda ve şık kavramlarıyla bütünleşen sıcak nötrler renk paleti, bulunduğu mekana, klasik, kadınsı bir dokunuşla konfor ve incelik yayıyor.
– Soğuk Nötrler: Gerçekte göründüğü kadar da soğuk olmayan soğuk nötrler, son derece mütevazı, natürel ve berrak. Birçok tonu kil, çakıl taşı, kurşun kalay alaşımı ve gümüş gibi metal tonlarını çağrıştırırken, diğerleri kağıt, kemik ve kuştüylerini akla getiriyor.
AkzoNobel Marshall Boya, hayatı renklendirmek için çalışıyor
Dünyanın en büyük boya ve kaplama kuruluşu olan AkzoNobel, aynı zamanda da esaslı bir ölçekte özel kimyevi maddeler üretimi alanında faaliyet gösteriyor. Küresel olarak, gerek sanayiye gerek tüketicilere yeni ve gelişmiş ürünler sunmanın yanı sıra müşterilerinin ihtiyaçlarına da kalıcı çözümler üretiyor. Dünya çapında 80 ülkede, yaklaşık 60 bin çalışana sahip olan AkzoNobel, mükemmelliğe odaklı üretim süreçleriyle Yarının Cevaplarını Bugün Veriyor. Kuruluşu 1954 yılına dayanan Türkiye dekoratif boya pazarının lider markası Marshall ise 1998 yılı itibariyle AkzoNobel’in gücüyle büyümeye devam ediyor. AkzoNobel Marshall Boya bugün, Türkiye’nin yanı sıra başta KKTC, Rusya Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Arnavutluk olmak üzere toplam 15 ülkede faaliyet gösteriyor. Ürün grupları arasında; iç cephe boya ve astarı, dış cephe boya kaplama ve astarları, ahşap metal boya, tutkallar, macunlar, özel amaçlı ürünler, tinerler, dış cephe ısı yalıtım sistemleri, ahşap koruyucu ve vernikler yer alıyor. AkzoNobel Marshall Boya, üretimden son kullanıcıya ulaştığı süreç içerisinde nihai ürün faydaları dahil olmak üzere, insan sağlığı ve çevreye karşı duyarlılığını uluslararası standartları referans alarak ön planda tutuyor.