0-3 Yaş Çocuk Odaları

0-3 Yaş Çocuk Odaları

Dokuz ay boyunca beklediğiniz bebeğinize kavuşma zamanı yaklaşıyor. Şimdi bu minik bedenlerin
en çok zaman geçirecekleri mabetleri olan odalarını dekore etmeye geldi sıra. Eğer odalar arasından seçim yapma şansınız varsa, en büyük odayı çocuk odasına dönüştürün ve gün ışığını alan, gürültüden uzak fakat kolay kontrol edilebilir mesafede bir oda seçin.

cocuk-odasi
Çocuğunuzun ilk aylarının 14-15 saat uykuda geçirdiğini düşünürsek yatak seçimin önemi daha da anlaşılıyor. Özellikle yatağın bazasını seçerken anlaşılıyor. Antibakteriyel ve doğal kauçuktan yapılmış olan lâteks yataklar tercih edilmelidir ve bebeğinizin kolunu ya da kafasını sıkıştırabileceği boşluklar olmamalıdır. Oda sıcaklığının ise 20-22 derecede tutulması gerekiyor. Yatağın dışında bir bebek odasında olması gereken mobilyalar arasında şifonyer, elbise dolabı, alt açma ünitesi, emzirme koltuğu, oyuncak sandığı gibi tasarımlar yer alıyor.

Fonksiyon birinci planda olmalı

Mobilya: Köşeleri sivri olmayan yuvarlak hatlı mobilyalar seçilmelidir. Metal yüzeyler, manyetik alan ürettikleri için organizmayı olumsuz yönde etkiler. Bu da bebeğinizin uyku düzensizlikleri yaşamasına sebep olur. Bu sebeple ahşap malzemeler kullanabilirsiniz ve ahşap malzemede, masif gövdeleri, ham ve doğal dokulu yüzeyler olarak seçerseniz hem sağlamlık hem de sağlık açısından olumlu bir sonuç elde edersiniz. Çünkü zamanla lake ve cila gibi koruyucu malzemeler çözülür ve zararlı hale gelir. Eğer boya kullanılmışsa, su bazlı olmasına özen gösterin.

Renk: Pastel renkler bebek odası için idealdir. Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler de sakinleştirici özelliğinden dolayı tercih edilebilir. Beyaz renk ise tek başına değil pastel renklerle kombinlenmelidir.

Aksesuarlar: 1 yaşın altındaki çocuklar için yastık ve yorgan kullanılmamalıdır. Yeni doğmuş bir bebeğin solunum yolları hassastır, bu yüzden ısıtıcıların ve radyatörlerin yanına su kapları koyulmalıdır. Aydınlatma seçiminde, evdeki ısı kaynaklarının odanın tam ortasında bulunmaması, ışığın tavan ve duvarlar aracılığıyla yansımaması gerekir. Gece için de az ışık veren gece lambaları kullanılabilir. Yürümeye başlayana kadar çocuklar ses, şekil ve renklere karşı duyarlıdır ve en çok hareketli oyuncaklar dikkatini çeker. Oturmaya başladığı yedinci aydan itibaren uzanabildiğini yakalamaya ve her bulduğunu ağzına götürmeye çalışır. Bir elinden diğerine kolayca geçirebildiği renkli halkalardan, avuçlayabildiği plastik küplerden, yumuşak bebeklerden ve hayvancıklardan hoşlanır.

Kaynak: HürriyetAile